Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Βασική ζύμη τσουρεκιού



ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι  
  • 100 γραμ. μαγιά 
  • 1/2 κούπα νερό (χλιαρό)
  • 350 γραμ. ζάχαρη 
  • 5 αυγά
  • 1/2 κούπα γάλα ζεστό
  • 250 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ξίσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
  • 1 κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πιάνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και 1κ.σ. ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε σε αυτό τη ζάχαρη, το γάλα και τ' αυγά προσέχοντας να μην είναι πολύ καυτό το μίγμα και ψηθούν τ' αυγά. Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ρίχνουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει και στη συνέχεια το μίγμα του βουτύρου με τα αυγά. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλά από το γάντζο.

Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για δύο περίπου ώρες σε ζεστό μέρος. Πλάθουμε τα τσουρέκια.
Αφήνουμε πάλι να σταθεί για μισή ώρα και όταν είναι έτοιμα για φούρνισμα, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά.
Αφού κρυώσουν, τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου