Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ζαχαρόπαστα - βασική συνταγή

ΥΛΙΚΑ

  • 1/4 κούπας νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη άχνη (μπορεί να πάρει έως και 1 κιλό)
  • 5 κουταλάκια σκόνη ζελατίνης (ή 2 φακελάκια των 10 γρ.)  
  • 1/2 κούπα σιρόπι γλυκόζης 
  • 1 1/2 κουταλιά γλυκερίνη
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή πορτοκαλιού ή πικραμύγδαλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Σε μπεν μαρί βάζετε το νερό και διαλύετε μέσα την ζελατίνη. Περιμένετε 1 - 2 λεπτά και το βάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε τη γλυκόζη και τη γλυκερίνη και ανακατεύετε. Μόλις η ζελατίνη λιώσει εντελώς, κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το άρωμα.
Κοσκινίζετε την άχνη και βάζετε τα 700 γρ. περίπου σε μπολ. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και αδειάζετε το μείγμα της ζελατίνης. 

Ανακατεύετε αρχικά με κουτάλι και μετά αδειάζετε σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και ζυμώνετε με τα χέρια. 
Ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο - λίγο από την άχνη που κρατήσατε, μέχρι να πάρετε μια ζύμη, που δεν κολλάει και είναι ελαστική.

Εναλλακτικά μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά στο μίζερ, χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα για ζύμη, προσθέτοντας σιγά σιγά την άχνη μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική.


Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, μπορούμε να της προσθέσουμε ότι χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε.
 


Την κάνετε μπάλα και την τυλίγετε καλά σε μεμβράνη.



Διατηρούμε τη ζαχαρόπαστα εκτός ψυγείου σε ξηρό μέρος.




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου