Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αγαπημένη τούρτα μους σοκολάτας της μαμάς!


ΥΛΙΚΑ 
για τη μους
  • 8 αυγά
  • 250 γρ. κουβερτούρα 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
για το παντεσπάνι
  • 4 αυγά 
  • 1 φλ. ζάχαρη 
  • 1 φλ.  αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  •  λίγο γάλα με λικέρ (αρεσκείας σας) για το ράντισμα 
  • σαντιγί για το γαρνίρισμα,τρούφα σοκολάτας ή αμύγδαλο φιλέ ή ζαχαρόπαστα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τ' αυγά με τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 15-20 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ προσέχοντας να μη ξεφουσκώσει το μείγμα των αυγών. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών αφού έχουμε βουτυρώσει καλά και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και αφού κρυώσει πάνω σε πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Χωρίζουμε σε δύο ή τρεις πάτους. Φυλάμε το παντεσπάνι ερμητικά κλεισμένο με μεμβράνη το ψυγείο ή στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα.

Για τη μους, χωρίζουμε τα αυγά. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε πολύ δυνατή ταχύτητα στο μίξερ να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με τρεις κουταλιές ζάχαρη να αφρατέψουν, 5-10 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και αφού ενσωματωθεί στο μείγμα σταματάμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ προσέχοντας να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα το βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σταθεί.

Για τη συναρμολόγηση της τούρτας ραντίζουμε το παντεσπάνι με γάλα και λικέρ της αρεσκείας σας. Στρώνουμε τη μισή μους. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ή φρούτα (όπως φράουλες ή κερασάκια) ή ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φουντούκια μαζί και με λίγη τριμμένη κουβερτούρα). Βάζουμε τον επόμενο πάτο παντεσπάνι, ραντίζουμε και στρώνουμε την υπόλοιπη μους. Τέλος βάζουμε το τελευταίο πάτο και ραντίζουμε και πάλι. Καλύπτουμε την τούρτα με σαντιγί και στολίζουμε με τρίμματα σοκολάτας, φιλέ αμυγδάλου ή εναλλακτικά με ζαχαρόπαστα.

Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικές παραλλαγές στολισμού της τούρτας:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου