Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα φράουλα - Απλά υπέροχη!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φράουλες καθαρισμένες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 βανίλια 
  • χυμό από ένα μικρό λεμόνι
  • 2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις πλένουμε καλά. Τις κόβουμε στα τέσσερα και αν ειναι μικρές στα δύο και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση μαζί με τη ζάχαρη για ένα ολόκληρο βράδυ να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο.Οταν μετά από μισή ώρα έχει ελαφρώς συμπυκνωμένη υφή, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε άλλα 5 περίπου λεπτά.
Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε δύο καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Διατηρούμε τα βάζα στο ντουλάπι για μήνες. Όταν τα ανοίξουμε φροντίζουμε να τα διατηρούμε στο ψυγείο.



Σημείωση: Αν δεν θέλετε να είναι πολύ γλυκιά η μαρμελάδα μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη. Η συνταγή του Παρλιάρου λέει ότι βάζουμε στο ένα κιλό φράουλες 1/2 κιλό ζάχαρη. Αλλά πάλι αυτό είναι υποκειμενικό! Και έτσι όπως την κάνω εγώ είναι υπέροχη! Αλλωστε η συνταγή της πεθεράς μου λέει ότι όλες τις μαρμελάδες - εκτός από αυτή του σύκου - τις φτιάχνουμε με αναλογία ένα προς ένα. Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου